Mjölk- och glutenfri citruskola

Ca. 40 st

Ljuvlig kola smaksatt med skal från lime och clementin. Dessutom mjölk- och glutenfri så att fler kan njuta av dem. Variera gärna smaksättningen efter vad just du gillar – kanske rivet apelsinskal eller några nypor flingsalt?

 

Ingredienser

75 gram mjölkfritt margarin

3 dl strösocker

1,5 dl ljus sirap

1 tsk vaniljpulver

2,5 dl mjölkfri vispgrädde, t.ex. av soja eller havre

Rivet skal från 3 små citrusfrukter (gärna ekologiska), vi använde två lime och en clementin

0,5 krm salt


Gör så här:

  1. Rör ihop och koka upp ingredienserna, förutom citrusskalen, i en tjockbottnad kastrull.
  2. När det börjat koka, sänk värmen till medelhög och låt kolan koka tills den nått 125 grader, det tar ca. 30-40 minuter. Har du ingen termometer kan du göra ett klassiskt kulprov.
  3. Ta kastrullen från plattan och blanda ner de rivna citrusskalen.
  4. Häll smeten i en bakpappersklädd form på ca 25 x 16 cm. Låt kolan stelna i rumstemperatur innan du skär den i bitar av önskad storlek. Rulla in dem i bakplåtspapper och förvara svalt. De håller sig upp till en månad i rumstemperatur.

Cookies

Vi använder cookies för att ge dig en överlägsen användarupplevelse. Om du vill veta mer om cookies och hur vi använder dem, vänligen klicka på Läs mer..

Läs mer