Gult påskris med ugnsrostade betor

4 portioner

Ett påskgult basmatiris smaksatt med gurkmeja och buljong. Färgglatt toppat med ugnsrostade polkabetor och persilja. Gott och dekorativ på påskbuffén – eller egentligen när som helst på året!

Ingredienser

Påskris

3 dl okokt basmatiris

5 dl vatten

1 buljongtärning (kyckling eller grönsak)

3 tsk gurkmeja

1 gul lök

3 msk olivolja

 

Ugnsrostade polkabetor

500 g polkabetor

Olivolja

Flingsalt

 

1/2 kruka krusbladig persilja


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj och tvätta riset i en finmaskig sil. Lägg riset i blöt minst 30 minuter.
  3. Medan riset står i blöt, skala och skär polkabetorna tunt. Lägg betorna på en bakplåtspappersklädd plåt och ringla över olivolja och flingsalt. Ugnsrosta betorna i ca. 20 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
  4. När riset varit blötlagt minst 30 minuter, skölj det återigen och låt rinna av.
  5. Skala och hacka löken, fräs den i en kastrull med olivolja och gurkmeja. Akta så den inte bränns. Tillsätt sedan riset och fräs det försiktigt någon minut.
  6. Tillsätt vatten och buljongtärning i kastrullen. Låt koka upp med lock på hög värme (ej högsta) och sänk sedan värmen så fort det börjat puttra.
  7. Låt sedan riset ångkoka på svag värme i ca. 15 minuter. När riset är klart, rör runt med gaffel och häll ev. av överblivet vatten.
  8. Stjälp upp riset på ett serveringsfat. Dekorera med de ugnsrostade polkabetorna och små knippen av persiljan.

Cookies

Vi använder cookies för att ge dig en överlägsen användarupplevelse. Om du vill veta mer om cookies och hur vi använder dem, vänligen klicka på Läs mer..

Läs mer