Gult påskris med ugnsrostade betor
4 portioner
Ett påskgult basmatiris smaksatt med gurkmeja och buljong. Färgglatt toppat med ugnsrostade polkabetor och persilja. Gott och dekorativ på påskbuffén – eller egentligen när som helst på året!
Ingredienser
Påskris
5 dl vatten
1 buljongtärning (kyckling eller grönsak)
3 tsk gurkmeja
1 gul lök
Ugnsrostade polkabetor
500 g polkabetor
Olivolja
1/2 kruka krusbladig persilja
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skölj och tvätta riset i en finmaskig sil. Lägg riset i blöt minst 30 minuter.
- Medan riset står i blöt, skala och skär polkabetorna tunt. Lägg betorna på en bakplåtspappersklädd plåt och ringla över olivolja och flingsalt. Ugnsrosta betorna i ca. 20 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
- När riset varit blötlagt minst 30 minuter, skölj det återigen och låt rinna av.
- Skala och hacka löken, fräs den i en kastrull med olivolja och gurkmeja. Akta så den inte bränns. Tillsätt sedan riset och fräs det försiktigt någon minut.
- Tillsätt vatten och buljongtärning i kastrullen. Låt koka upp med lock på hög värme (ej högsta) och sänk sedan värmen så fort det börjat puttra.
- Låt sedan riset ångkoka på svag värme i ca. 15 minuter. När riset är klart, rör runt med gaffel och häll ev. av överblivet vatten.
- Stjälp upp riset på ett serveringsfat. Dekorera med de ugnsrostade polkabetorna och små knippen av persiljan.
MATKOMPANIET
MATGÅVOR
BETALA TRYGGT MED
LEVERANSER MED