Tekakor
Recept: www.baraenkakatill.se
Ingredienser ca 15 portioner:
50 g jäst
125 g smör
5 dl mjölk
1,5 tsk salt
3 tsk Ljunghonung från Nasseröds Bigårdar
5 dl vetemjöl
6 dl vetemjöl special
Gör såhär:
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, rör ner mjölken och låt det bli fingervarmt. Slå det över jästen i bunken och rör ner salt, honung och de båda mjölsorterna. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter. Kavla sedan ut degen på bakbord, ca 1,5 cm tjock, och stansa ut runda kakor med hjälp av en kopp, hederliga stansare (jag använde mormors gamla) eller något annat lämpligt. Alternativt bara knåda ut 15 bullar och platta till dem. Utstansade bitar blir dock något jämnare. Se till att degen inte är sträckt när du stansar ut dina bitar, för då krymper bitarna ihop när du tar loss verktyget du stansar med. Fördela bitarna på två plåtar med bakplåtspapper, pudra lite vetemjöl över dem med hjälp av en tesil och nagga dem lätt med en gaffel. Låt jäsa i ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 250C och grädda tekakorna i mitten av ugnen i ca 7 minuter. Låt svalna på galler.
MATKOMPANIET
MATGÅVOR
BETALA TRYGGT MED
LEVERANSER MED