Krämig pumpasoppa med saffran

4 portioner

En ljuvligt krämig pumpasoppa med smak av saffran. Soppan har en hint av sting från färsk ingefära och chili. De vita bönorna bidrar med krämighet och gör soppan lite extra mättande. Servera med rostade pumpakärnor och kanske en bit bröd?

Ingredienser

1 butternutpumpa

2 morötter

2 dl vita bönor

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 röd chili

5 cm färsk ingefära

1 grönsaksbuljongtärning

1 l vatten

2 tsk vitvinsvinäger

1 dl matlagningsgrädde

1 g saffran (2 paket)

1 tsk honung

Saften från 1 apelsin

½ kruka persilja (eller ca. ½ paket fryst persilja)

 

Olja

Salt

Peppar


Gör så här:

  1. Hacka lök, vitlök, morot, chili och ingefära. Fräs i oljan på medelvärme i ett par minuter.
  2. Dela och gröp ur pumpan. Spara kärnorna. Hacka sedan pumpan grovt i tärningar. Lägg pumpabitarna i grytan och låt fräsa några minuter.
  3. Slå på vatten och grönsaksbuljongtärningen. Koka upp. Låt koka på medelvärme tills morötterna och pumpan blivit mjuka. Fyll på med mer vatten om det behövs.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och rensa kärnorna från pumpakött. Rosta kärnorna i olja och salt i mitten av ugnen i ca. 10 minuter (akta så de inte bränns).
  5. När pumpan och morötterna blivit mjuka, häll i de vita bönorna. Ta grytan från plattan och mixa soppan slät med en stavmixer.
  6. Häll i vinäger, honung, apelsinsaft, matlagningsgrädde och saffran. Ställ grytan på plattan igen och låt soppan värmas upp (ej koka) på medelvärme. Hacka persiljan och blanda ner i soppan. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera soppan toppad med de rostade pumpakärnorna. Smaklig måltid!

Cookies

Vi använder cookies för att ge dig en överlägsen användarupplevelse. Om du vill veta mer om cookies och hur vi använder dem, vänligen klicka på Läs mer..

Läs mer