Teskolan - detta är skillnaderna!

Svart te får vid tillagning en vacker kopparröd färg, detta på grund av att tebladen tillåts oxideras vid framställningen. De svarta teerna kan med fördel smaksättas med kryddor, frukter och bär, men tesorterna varierar mycket i smak även utan smaksättning, bland annat beroende på typ av teplanta, klimat, jordmån och vilket land teet odlats i. En vattentemperatur på cirka 95 grader är lagom vid tillagning och tebladen bör dra i cirka 3-5 minuter.

Grönt te är från blad som inte har oxiderats. Tebladen upphettas direkt efter skörd för att oxideringen inte ska påbörjas och de bibehåller på så sätt sin gröna färg, därefter torkas bladen. Grönt te innehåller en hög halt av antioxiderande polyfenoler vilka agerar mot fria syreradikaler. Grönt te är känsligare än svart te, det är därför viktigt att förvara det på rätt sätt och inte använda för hett vatten vid tillagning. En vattentemperatur på cirka 75-85 grader är lagom och tebladen bör inte dra i mer än 1-2 minuter.

Rött te kommer från den sydafrikanska Rooibosbusken. Vid framställning av detta te används både buskens blad och dess stam. Teet utmärker sig genom sin röda färg, som är ett resultat av att teet tillåts oxidera. De torra bladens doft och dryckens milda smak påminner mycket  om röda bär eller frukter. Teet blir inte beskt även om det får dra länge. Det beror på att rött te inte innehåller lika mycket antioxiderande polyfenoler som äkta te från tebusken. Till skillnad från vanligt te innehåller inte rött te något koffein och kan med fördel drickas på kvällen. En vattentemperatur på cirka 100 grader är lagom vid tillagning och tebladen bör dra i cirka 3-5 minuter.

Vitt te görs på späda teblad och knoppar, täckta av små silvervita fjun, som ger teet dess vita nyans. Det är ett sällsynt och exklusivt te som bara produceras i små mängder i Kina och det skördas endast en gång om året tidigt på våren. Vid framställning av vitt te bearbetas tebladen mycket lite, de torkas vid låg temperatur direkt efter skörd och de tillåts inte oxidera. Vitt te har en delikat, något blommig smak och utmärker sig för att vara ännu mer hälsosamt än svart och grönt te, eftersom de späda tebladen bara utsätts för kortvarig ångning och ingen oxidation, därmed bevaras fler av de nyttiga näringsämnena. En vattentemperatur på cirka 75-78 grader är lagom vid tillagning och tebladen bör dra i cirka 1 minut.

  • 1
  • 2
  • 3
  • Totalt: 30
  • 1
  • 2
  • 3
  • Totalt: 30

Cookies

Vi använder cookies för att ge dig en överlägsen användarupplevelse. Om du vill veta mer om cookies och hur vi använder dem, vänligen klicka på learn more.

Learn more