EASIS - utan tillsatt socker. Men hur fungerar det?

Alla EASIS produkter är utan tillsatt socker – och det utan undantag. Då många utav produkterna är söta produkter, som normalt innehåller socker, ställer sig många frågan vad det innehåller istället.

För att ge sötma använder EASES sötningsmedel som alla är godkända av EU och Livsmedelsverket. Sötningsmedel delas primärt upp i starka (intensiva) och svaga (sockeralkoholer).


Intensiva sötningsmedel

Intensiva sötningsmedel är för det mesta framställda på konstgjord väg och liknar inte socker i sin kemiska uppbyggnad. Att de är intensiva/starka betyder att de ska användas i mycket liten mängd och därmed är kalorimängden obetydlig i jämförelse med vanligt socker. Exempelvis motsvarar 1 gram sötningsmedel av sorten sukralos hela 600 gram socker för att uppnå samma intensitet.

Intensiva sötningsmedel ger inte någon fyllighet i en produkt så som socker gör. Istället tillsätts fibrer, proteiner och vatten.

Sockeralkolholer /polyoler

Den ”svaga” gruppen av sötningsmedel som ofta används i livsmedel kallas sockeralkoholer eller polyoler. Kemiskt sett påminner det mycket vanligt socker och har någorlunda samma sötande effekt. Sockeralkoholer är energigivande och påverkar blodsockret – dock i mindre gran än vanlig socker.

För det mesta är poängen med att välja produkter med sockerersättningar att undvika socker och den medföljande ökningen av blodsockeret. Det är därför viktigt att veta, att när sockerersättning består av sockeralkoholer, är det i mer eller mindre grad energigivande och har sockerliknande effekt på kroppen och blodsockret.

Alla sockeralkoholer (utom erythritol) bidrar med ca 2,4 kcal/10kJ per 100 gram, och socker bidrar med 4kcal/117 kJ per 100 gram. De olika sockeralkoholerna påverkad blodsockret olika. Nedanstående tabell är en översikt för sockeralkoholer och dess påverkan av blodsockret. Den översta som är Maltitol har den största påverkan.

Malitol 36 Xylitol 13 Isomalt 9 Sorbitol 9 Lactitol 6 Erythritol 0

EASIS använder inte sockeralkoholer i några betydande mängder. Alltid under 10 E%. Med ett enkelt udantag – nämligen Erythritol.

 

Erythritol   

Sockerarten erythritol är en variant som skiljer sig från andra sockeralkoholer. Erythritol är omkring 70% så söt som socker och skiljer sig från andra sockeralkoholer med att innehålla 0 kcal och inte påverka blodsockret.

Erythritol är en mycklet liten molekyl, som absorberas i tunntarmen och utsöndras oförändrad i urinen, den orsakar inte matsmältningsbesvär så som andra sockeralkoholer. (Vid intag av 20-25g sockeralkoholer om dagen kan mage/tarm påverkas med en laxerande effekt.)  

EASIS har produkter som i näringsdeklarationen innehåller 100% kolhydrater – men ändå 0 kcal. Det kan verka förvirrande, men det grundar sig i att erythritol enligt reglerna ska anges som en kolhydrat även om den inte bidrar med energi.


Räkna kolhydrater

Räknar man kolhydrater, kan man i produkter som innehåller erythritol därför räkna av det från det samlade kolhydratinnehållet.

Flera av EASIS produkter, exempelvis Free Soft baren, innehåller erythritol. Dessa produkter innehåller därför i verkligheten mindre kolydrater än vad näringsdeklarationen skriver. Därför anger EASIS alltid hur många procent erythritol som produkten innehåller, så att man kan räkna av det frn kolhydraterna.

Om man exempelvis ser på näringsinnehållet för en Free Soft bar med karamell, innehåller den 19g kolhydrater per 100g, varav 3,5% utgörs av erythritol. Det vill säga att baren egentligen innehåller 19-3,5 = 15,5 g kolhydrater per 100g.

 

  • Totalt: 5
  • Totalt: 5

Cookies

Vi använder cookies för att ge dig en överlägsen användarupplevelse. Om du vill veta mer om cookies och hur vi använder dem, vänligen klicka på learn more.

Learn more