köttgryta

Ingredienser

300g nötfärs

500g grytbitar av nöt

100g rökt skinka

10-15st steklökar

150g färska champinjoner

1½ msk vetemjöl

200g krossade tomater

1msk tomatpuré

2 ½dl rödvin

1½ vitlöksklyfta

½ kruka färsk timjan

2msk balsamvinäger

½ köttbuljongtärning alt 10ml koncentrerad kalvfond + 2½dl vatten

2msk Soja japansk

2msk smör

nymald svartpeppar

Gör såhär:

  1. Bryn köttet i omgångar i en stekgryta tills det fått fin färg på alla sidor. Peppra ganska generöst (salt behövs ej då både fond/buljong och soya tillsätts).
  2. Bryn därefter nötfärsen. Häll i köttet igen och rör ner tomatpurén. Låt fräsa några minuter under omrörning.
  3. Strö över mjölet och blanda väl.
  4. Häll på balsamvinäger och låt koka ihop någon minut. Tillsätt sedan buljong/fond, rödvin, krossade tomater och japansk soya.
  5. Grovhacka skinkan och vitlöken. Dela ev. champinjonerna i halvor om de är stora.
  6. Bryn skinka, champinjoner, steklök och vitlök i smör i en stekpanna. Häll i blandningen i grytan.
  7. Lägg på locket och låt småputtra på låg temperatur i ca en timme eller tills köttbitarna blivit möra.
  8. Garnera med färsk timjan strax innan servering. Servera gärna med kokt blomkål.

Cookies

Vi använder cookies för att ge dig en överlägsen användarupplevelse. Om du vill veta mer om cookies och hur vi använder dem, vänligen klicka på learn more.

Learn more